Exkurze JOK do Höllengebirge

Na pozvání Hornorakouských kolegů se jedenáctičlenná skupina členů JOK zúčastnila ve dnech 24-26.6. exkurze do pohoří Höllengebirge. Akce se uskutečnila v rámci dlouholetých společných setkání členů JOK, Hornorakouských a Bavorských kolegů. Naší základnou se stala horská chata Kranabethhütte na kopci Feuerkogel, která nabízela kromě výhodné polohy také výbornou stravu a dostatek pitiva. To jsme ocenili především při odpočinku na terase a večerním povídání. Potěšitelnou zprávou je, že zahraniční kolegové velmi kladně hodnotili naši publikaci Ptáci Jižních Čech.

Naše útočiště - chata Kranabethhütte.

Odpolední posezení a povídání u piva.

Rozbor map před výsadkem do terénu.

Pohled přes údolí - tam jsme mapovali před pěti lety.

 

Během všech tří dní se pak skupinky ornitologů vydávaly do blízkého i vzdálenějšího okolí chaty a prováděly mapování ptáků pro připravovaný atlas ptáků. Podařilo se nám mimo jiné prokázat hnízdění kosů horských, rehků domácích a pěvušek podhorních. Milan Frencl pak objevil krmící zedníčky skalní a během sestupu pak jedna skupina zastihla budníčka horského. Další členové pak pozorovali orla skalního.

Mapovatel při práci v terénu.

Celé setkání se velmi vydařilo a Hornorakouskám kolegům patří za jeho zorganizování velký dík. V příštím roce se setkání uskuteční v jižních Čechách.

Jan Havlíček, fotografie: Jaroslav Závora