Jak se daří živáčkům na Šumavě?

    O stavu živočichů v NP Šumava hovoří Čestmír Klos se zoologem NP Pavlem Šustrem a entomologem PřF JU Martimen Konvičkou v pořadu Zeměžluč - 07.06.2011 21:10 na Českém rozhlasu. 


    Odkaz na audiozáznam najdete zde. V pořadu Česká pozice již dříve hovořil s Čestmírem Klosem i profesor lesnické ekologie na University of Wageningen Josef Fanta. Rozhovor můžete shlédnout zde.

 

    Další rozhovor s prof. Fantou z 3. 4. 2011 pro časopis respekt najdete zde. Poslední zprávy ze Šumavy však ukazují, že i přes veškeré argumenty odborníků se ředitel NP Jan Stránský chystá kácet napadené stromy na jedné z nejcennějších lokalit, na Smrčině, kde by měly podle investorů a některých politiků včetně pana prezidenta Václava Klause stát sjezdovky (zde). Další článek o této kauze na Smrčině naleznete zde. Jak na tyto zásahy bude reagovat tetřev hlušec, ornitologický klenot Šumavy, komentoval Zdeněk Vermouzek v článku na novinkách.cz zde.


    Pokud chcete získávat pravidelné informace o Šumavě, sledujete zde. Tato facebooková stránka je přístupná i bez přihlášení na facebook.
Zapojit se do ochrany Šumavské přírody se může úplně každý. Stačí třeba připojit svůj podpis pod výzvy dopis.cspe.cz/ a www.sumavapro.cz/ (nejlépe pod obě) a šířit tyto odkazy mezi své známé. 

    Jan Havlíček