Pomožme zastavit ilegální lov ptáků na Maltě

 Čelit ilegálnímu lovu ptáků se pokusí účastníci mezinárodního ochranářského kempu pořádaného partnerem Birdlife International na Maltě. Kemp probíhá od 10. do 24. dubna a Birdlife Malta hledá dobrovolníky, kteří by se zúčastnili sledování jarní migrace ptáků a dokumentace ilegální činnosti místních lovců...


    I samotná přítomnost ornitologů v terénu by měla pytláky odradit od lovu ptáků.
Ilegální lov je na Maltě i přes mezinárodní protesty rozšířen a jeho cílem se stávají protahující ptáci včetně ohrožených dravců, jak lze vidět na tomto videu.

 

V říjnu 2010 byl například ohlášeno postřelení orlovce říčního (Pandion haliaetus). Pozorování vzácného zatoulance bylo ohlášeno Birdlife Malta. Zanedlouho byla však ohlášena také střelba. Místo je ptačím útočištěm a navíc se nachází v obydlené oblasti, což dokazuje drzost ilegálních lovců, kteří na ptáky střílejí klidně i během dne. 

Na místo neprodleně dorazil team Birdlife Malta a ve spolupráci s policií se podařilo zraněného ptáka najít ve vodě. Orlovec byl na místě ohledán a kromě střelného zranění byl nalezen i německý kroužek. Později bylo zjištěno že pták byl označen v rámci projektu NABU (Birdlife Německo). 
Orlovec zranění naštěstí přežil a byl odeslán do rodného Německa, kde byl umístěn v záchranné stanici pro zraněné živočichy.
Video ze zásahu můžete vidět zde.

Doufejme, že díky úsilí Birdlife Malta a účastníků kempu se podaří ochránit před střelbou co nejvíce ptáků a že ilegální lov se časem podaří úplně vymítit. 

Bohužel Malta není jediným místem, kde dochází k lovu ptáků. Jak informovala Birdlife International, došlo v letošní sezóně k extrémnímu nárůstu této činnosti na Kypru. Ve dvou oblastech zde mohlo být uloveno odhadem přes 1,4 miliónu ptáků a to i přes to, že je zde lov nezákonný už 30 let.


Podle zpráv Birdlife International (6.10.2010, 19.1.2011 a 
27.1.2011) Jan Havlíček