Sledujte hnízdění Phoebe

    Phoebe je samička jen 7,5-9 cm velkého kolibříka kalifornského (Selasphorus sasin sedentarius), anglicky Allen's Hummingbird. Její hnízdo se nachází v jižní Kalifornii (USA). Když si v zahradní růži postavil tento ptáček poprvé hnízdo velikosti golfového míčku, myslel si majitel zahrady, že jde jen o náhodu...


    Od té doby se ale Phoebe stále vracela a opět a opět stavěla svoje hnízdo. V roce 2007 k němu byla umístěna první webkamera a začalo on-line vysílání. Phoebe hnízdí zpravidla 4-5 x za hnízdní sezónu, které trvá od října do května nebo června. Samice snáší 1-2 vejce velikosti bonbónů tic-tac do hnízda, které po předchozím hnízdění upravuje. Občas si ale postaví hnízdo nové. Mláďata se líhnou asi po 17 dnech a za 3-4 týdny jsou schopná letu. 

    Od doby, kdy byla umístěna první webkamera, byla 12 x vyvedena mláďata a 4 x byl pokus o hnízdění neúspěšný. Není jasné, zda se jedná stále o stejnou samici, ale je to možné, protože nejstarší jedinec tohoto druhu se dožil 12 let. Třinácté hnízdění započalo 1. ledna 2011 a mláďata se vylíhla 18 a 20 ledna. Pokud vše půjde tak jako v předchozích letech, můžeme se během zimy a jara 2011 těšit ještě na 2-3 hnízdění. 

    Kalifornie je v časovém pásmu -8 hodin, proto v našem časovém pásmu nejvhodnější doba pro pozorování druhá polovina odpoledne - brzké ranní hodiny. Za dobu sledování hnízda již navštívilo odkaz s Phoebe přes 3 700 000 návštěvníků a ten se tím pádem stal druhou nejnavštěvovanější stránkou s ornitologickou tématikou na světě.

    odkaz na on-line kameru zde
    nebo zde 
     

        

    text: podle phoebeallens.com/ Jan Havlíček

    foto: z webkamy (Jan Havliček)