Úspěšně proběhly doprovodné akce ke Světovému dni bahňáků 2015!

    Dne 6. září se konal podruhé celosvětový svátek bahňáků – těch v řadě ohledů jedinečných ptačích světoběžníků. Vedle víkendového sčítání bahňáků, do kterého se po celé ČR zapojila řada pozorovatelů, kteří doposud do databáze ČSO vyplnili již více než tři stovky záznamů, se na jihu Čech uskutečnily dvě doprovodné akce.

    V sobotu 5.9. 2015 odpoledne byla uspořádána za bahňáky exkurze pro veřejnost. Na hrázi u rybníka Domin v PR Vrbenské rybníky se sešlo celkem 25 účastníků, z toho osm dětí. Na upuštěném Dominu bylo možné pozorovat několik druhů bahňáků: bekasiny otavní, vodouše bahenní, vodouše kropenatého, pisíky obecné a vzácné břehouše černoocasé – tři mladé ptáky, u kterých existuje důvodné podezření, že se mohli letos na Českobudějovicku i vylíhnout. 

    Někteří účastníci o svátku bahňáků vůbec nevěděli a část z nich byla překvapená vůbec existencí bahňáků! Všichni si však se zájmem vyposlechli zajímavosti ze života sledovaných druhů, zatímco se objekty oslav živily na bahnech před nimi. Akce se rozhodně povedla a splnila svůj účel – zvýšit povědomí o zajímavosti, důležitosti a ochraně bahňáků mezi širokou veřejností.

    Ucpání hráze se ukázalo jako dobrá strategie pro přilákání náhodných kolemjdoucích  k připraveným dalekohledům ☺ Foto: Darina Kubelková

 

    A pokoukání to bylo vskutku zážitkové, tou nejlepší optikou Swarovski. Foto: Darina Kubelková

 

    Na akci dorazili jak „známí harcovníci“, tak i „mladá krev“. Obojí foto: Vojta Kubelka

 

    Večer byly oslavy doplněny příjemným posezením menšího počtu účastníků v Klubu Malých Pivovarů v Českých Budějovicích. Hlavním programem bylo promítání fotek a videí z cest za bahňáky různých koutů Arktidy, ale i dalších zajímavostí ze života vybraných druhů bahňáků. Příští oslavy jedinečnosti bahňáků proběhnou opět za rok, tak se k nim nezapomeňte připojit!

    Vojta Kubelka